Donuk Omuz Sendromu

Donuk Omuz Nedir ?

Omuzda hareket kısıtlılığı ve ağrı ile seyreden ilerleyici bir hastalıktır.

Donuk Omuz Neden Olur?

Genellikle omuzda ters bir hareket sonrası gelişen enflamatuar sürece bağlı olarak eklem kapsülünde ilerleyici bir iltihaplanma ve sertlik gelişir. Bu süreç travma olmaksızın şeker hastalığı, tiroid hastalığı, kalp rahatsızlığı, boyun fıtığı olan hastalarda da travma olmaksızın gelişebilir. Hastalığın ilk evrelerinde şiddetli omuz ağrısı görülürken, sonraki dönemlerde ağrı yerini hareket kısıtlılığına bırakır. Bu hareket kısıtlılığı müdahale edilmediği takdirde zamanla artış gösterir.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl konulur?

Donuk omuz tanısı  muayene ile konulur. Eşlik eden problemler açısından MR görüntüleme yapılabilir.

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın ilk evrelerinde oluşan şiddetli ağrı ilaçlar, eklem içi kortizon enjeksiyonu ve basit egzersizler ile tedavi edilir. Donuk omuzun asıl tedavisi fizik tedavidir. Uzun ve sabır isteyen bir fizik tedavi süreci ardından başarılı sonuçlar alınabilir.

Artroskopi Nedir? Nasıl Yapılır?

Artroskopi küçük kesiler (yaklaşık 0,5 cm) yardımı ile eklem içerisinin kamera ile görüntülenmesidir. Bölgesel ya da genel anestezi ile yapılabilir. Omuz içerisindeki yapılar görülerek patolojiler belirlenir ve buna yönelik tedaviler eklem açılmadan yapılabilir.

Donuk Omuz Ameliyatı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Fizik tedavi ve yapılan enjeksiyonlardan fayda göremeyen hastalarda artroskopik kapsüler gevşetme ameliyatı yapılır. Omuz eklemine kapalı olarak girilerek kalınlaşmış eklem kapsülü ve bağlar gevşetilir, omuz normal hareket açıklığına yakın bir hale getirilir.

Ameliyat Sonrası Ne Olacak

Artroskopi sonrası genellikle bir gece yatış yeterli olmaktadır. Ameliyat sonrası hızlıca fizik tedaviye başlanır. Yaklaşık 6 haftalık bir süre içinde tatmin edici sonuçlara ulaşılır. Hastalığın tamamen iyileşmesi 6 ayı bulabilir.