Ön Çapraz Bağ Yırtığı

Ön Çapraz Bağ nedir?

Ön çapraz bağ diz içinde bulunan ana iki bağdan biridir. Tibia’nın (kaval kemiği) femur (uyluk kemiği) üzerinden öne kaymasını engeller. Diz hareketlerinin uygun şekilde yapılmasında görev alan ana yapılardandır.

Ön Çapraz Bağ yırtılır?

Ön çapraz bağ genellikle ayaklar yerde sabit pozisyonda iken vücudun dönmesi sonucu yırtılır. Futbol, basketbol, kayak gibi yüksek aktiviteli kontakt sporlar sırasında yaralanma ihtimali daha yüksektir.

Ön Çapraz Bağ yırtıkları nasıl adlandırılır?

Ön çapraz bağ yırtıklarını MR raporlarında ACL rüptürü, ön çapraz bağ rüptürü ya da parsiyel rüptürü gibi terimlerle görebilirsiniz.

Ön Çapraz Bağ yırtığı ne tür şikayetlere sebep olur?

Gerçekleşen travma sonrası dizde ağrı, şişlik ve hareket ettirememe gibi şikayetler görülür. Zamanla birlikte bu şikayetler azalır ve dizde boşa gelme, koşarken dizde güvensizlik ve dönme gibi şikayetler görülür.

Ön Çapraz Bağ yırtıklarının tanısı nasıl konulur?

Muayene sırasında çoğu zaman ön çapraz bağ yırtığı ön tanısı konulabilir ve MR ile yırtık doğrulanır.  MR ayrıca yırtığın yeri, şekli ve büyüklüğü ile ilgili bilgi verir. Bunun yanında ön çapraz bağ yırtığına eşlik etme ihtimali olan menisküs ve kıkırdak yaralanmaları da belirlenmiş olur.

Ön Çapraz Bağ yırtıkları nasıl tedavi edilir?

Ön çapraz bağ tamamen yırtıldığında kendiliğinden iyileşme potansiyeli olmayan bir bağdır. Total yırtık görülen genç ve aktif bireylerde cerrahi tedavi gerekmektedir. Ön çapraz bağın bir kısmının yırtıldığı kişilerde ve aktif olmayan bireylerde fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları ile başarılı sonuçlar alınabilir.

Artroskopi nedir? Nasıl yapılır?

Artroskopi küçük kesiler (yaklaşık 0,5 cm) yardımı ile eklem içerisinin kamera ile görüntülenmesidir. Bölgesel ya da genel anestezi ile yapılabilir. Diz içerisindeki yapılar görülerek patolojiler belirlenir ve buna yönelik tedaviler eklem açılmadan yapılabilir.

Ön Çapraz Bağ ameliyatı nasıl yapılır?

Ön çapraz bağ yırtığı onarılarak iyileşmediğinden vücuttan ya da kadavradan alınan tendonlar ile yeni bir ön çapraz bağ yapılır. Bu cerrahi artroskopik olarak yapılmaktadır. Hazırlanan tendon grefti bir takım düğme implantaları ya da emilebilir vidalar ile kemiklere tespit edilir. Aynı anda eşlik eden menisküs ve kıkırdak problemlerine müdahale edilebilir.

Ameliyat sonrası ne olacak

Artroskopi sonrası genellikle bir gece yatış yeterli olmaktadır. Ameliyat gecesinde ayağa kalkılabilir.  Eşlik eden menisküs yırtığına yapılan müdahaleye göre koltuk değneği kullanma gerekliliği olabilir. Bu süre genellikle dört haftayı geçmez. Ameliyat sonrası hemen hareketlere ve rehabilitasyona başlanır.  Ofis çalışanları bir hafta sonrasında işe başlayabilirler. Yırtığa yapılan müdahalelere göre rehabilitasyon süresi ve spora dönüş süresi değişkenlik gösterebilmekle birlikte en az 6 haftalık bir süreç gerekmektedir.